Belső monológ

Belső monológ

Ki az igazi osztrák?

Ha már itt tartunk: ki magyar, ki amerikai vagy épp angol, s mitől az?

2018. december 07. - belsomonolog

borszinek3.jpg

Bécs mellett élünk, a mindennapi teendők miatt elég keveset járok be a városba. Most, hogy már az egész város tele van adventi vásárokkal, s mert be kell szerezni ezt-azt az ünnepekre, elmentem a Naschmarktra, mert egy bizonyos, ott biztosan beszerezhető dolgot kerestem. (A Naschmarkt egy piac két metrómegálló között a felszínen. Igen kedvelt turistalátványosság. Jellemzően a keleti irány dominál. Humusztól és olívabogyótól kezdve a szárított gyümölcsökön át a húsokig, halakig mindent árulnak, apró ajándéktárgyak, bőrárúk és némi ruhanemű is beszerezhető.)

Ahhoz képest, hogy péntek délelőtt érkeztem elég sokan voltak, így nem mindig tudtam a sorban ütemesen haladni.

Egy ponton még inkább összeverődtek az emberek és többedmagammal arra lettem figyelmes, hogy óriási a kiabálás. Na de egy kis kiabálás a zömmel keleti (pl. török, arab) eladókkal bíró piacon nem ritka, sőt, hiszen folyamatosan kóstoltatnak, hogy nála vedd meg a dolgod, azt pedig halkan nem igen lehet. De ez valahogy másnak tűnt. Elkezdtem a hang irányába menni. Olyan közel sikerült jutnom, hogy a vita gócpontja mellett találtam magam. Látva a szitut, amint lehetett el is vonultam pár hasonlóan megrémült emberrel együtt a legközelebbi kereszteződéshez. A jelenet persze innen is jól kivehető volt, annyi különbséggel, hogy némiképp biztonságban éreztük magunkat.

Hogy pontosan hogy indult a vita, nem tudom. Azt láttam, hogy egy olyan közel 50 éves, nagyon csinosan felöltözött, kalapot és bőrkesztyűt viselő osztrák ember (a vevő) és a szárított gyümölcs pult mögött álló erősen töröknek kinéző fiatalember (az eladó) önmagából teljesen kifordulva üvölt egymással németül. Valami olyan lehetett - ahogy próbáltam kivenni a veszekedésüket - , hogy a vásárló úriember hozzáért a gyümölcshöz – amit nem szabad -, majd még talán valamit be is szólt az eladónak és távozni készült. Az eladó mondta neki, hogy nem kéne piszkálni a dolgokat, ha nem veszi meg, pláne nem mert így nem tudja eladni másnak. Innen kezdve aztán elszabadult a pokol. A vásárló minősíthetetlen hangnemben és hangszínben, fenyegető gesztusokat téve pocskondiázta az eladót. Az eladó sem fogta vissza magát, továbbra is kiállt amellett, hogy az áruhoz nem nyúlkálunk. És ezen a ponton történt egy olyan dolog, amit én az elmúlt 24 év alatt, amióta kijárok ebbe a városba, nem láttam és nem hallottam.

A vevő egyszer csak azt kiabálta az eladónak: - Én osztrák vagyok! Erre az eladó, mondta hogy ő is az. A vevő ismét visszavágva közölte a törökkel - aki pont olyan akcentus nélkül nyomta a nyelvet és érződött, hogy talán már ide is született -, hogy márpedig ő is osztrák. Ekkorra megjelentek az eladót segítő más árusok, akik közül egy férfi kifejezetten arra törekedett, hogy nyugodjanak le a kedélyek. Ez annyira nem sikerült, hogy a vevő elkezdett összeverekedni vele. Egy kicsit nekinyomultak a szemben lévő üvegpultnak, páran felsikítottak a közelben, bennem is kicsit meghűt a vér az indulatokat érezvén, mikor a vevő elkezdett kiabálni, hogy Hilfe, hilfe! Kérdezték tőle, hogy milyen segítséget kérsz ember, Te kezdted és még most sem mész el, mi a célod ezzel az egésszel?

És akkor az eladó úgy döntött, hogy tárcsázza a rendőrséget és ezt elmondta a vevőnek is. A többiek is helyeseltek, úgy tűnt, hogy ezt már csak ilyen segítséggel lehet rendbe tenni. A vevő előszőr ezzel teljesen egyetértett, majd igen hamar elkezdett kellemesebb hangon beszélni az eladóval és a segítségére siető férfiakkal. Lassan lecsendesedtek az indulatok, az eladó nem hívta a zsarukat, a vevő meghallgatta az eladó álláspontját majd elnézést kérve távozott.

Mi, akik körülöttük álltunk, hagytuk a vevőt elsietni, többen értetlenül összenéztünk, az árusok folytatták a munkát s mi is mentünk az utunkra.

Nem szeretném megfejteni a történetet, át is adom a szót a kedves olvasónak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsomonolog.blog.hu/api/trackback/id/tr7414455506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2018.12.08. 16:07:41

Végre feltámadt az osztrák öntudat is!
Lassan minden nép a jogos nemzeti öntudatának büszke birtokosa leszen.
Aztán majd jól elkezdünk háborúzgatni. Mondjuk valószínűleg az osztrákok most már nem kerülhetik el a végleges anschluss-t.

snel 2018.12.08. 16:08:07

Az eset tanulságos és ebből is látható, hogy hosszú távon lehet, hogy nem marad osztrák az osztrák állampolgárok között (a két kategória ugyanis nem ugyanaz!). Bizonyos szituációban már most kisebbségben vannak - egyébként a saját hazájukban (ami szintén nem azonos a tartózkodási vagy akár a születési hellyel. Utóbbi esetében is attól, hogy valaki egy adott földrajzi lokációban született, még nem lesz automatikusan tagja a lokáció tradicionális közösségének). Az őshonos európaiaknak komolyan van félnivalójuk, mégha ezt sokan bagatellizálják is.

Che21 2018.12.08. 16:19:55

Ki az igazi osztrák?

osztrák ember (a vevő)...

erősen töröknek kinéző fiatalember (az eladó)

Na, vajon?

BiG74 Bodri 2018.12.08. 16:22:10

@snel:
Mert az indiaiaknak, pakisztániaknak, rohingyáknak, urduknak, egyebeknek nincs?
Amúgy igen, egy tömeges betelepedés, nem teszi lehetővé az integrációt, és mint ilyen tartalmazhat veszélyes elemeket. Viszont egy Ausztria és a fenti esetben pont, hogy a magát osztrákként definiáló úriember teszi a legtöbbet az integráció ellenében.
Viszont mi van azokkal echte nemzeti alanyok aztán, egyszercsak muzulmánná válnak? Hogy is van ez? Kultúr nemzeti fehérek éltetik azokat a szabályokat, melyek más etnikumok, identitások, a női nem degradálását hirdetik? Vagy vegyük origi őslakókat, akik szeretet teljesen eladják magukat és közösségüket oroszoknak, amerikaiaknak, kínaiaknak?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.08. 16:29:50

Nekem az a bajom ezzel az egésszel, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung nem fog erről heves kirohanást megereszteni, kimondva az ítéletet, hogy Ausztriában sötét időket idéző rasszizmus van, nem érezhetik biztonságban magukat a kisebbségiek. Kíváncsi vagyok rá, megpróbálom figyelni a cikkeiket pár napig. Ha ez nálunk történt volna, már azt olvashatnánk, hogy a Nyugat keményen elítéli a magyarországi helyzetet.

Valami bunkó a piacon bepöccent, van ilyen néha. Ekkor az ember dühösen elkülöníteni igyekszik magát az ellenségétől, értelemszerűen olyan jellemzőt említve a rossz bizonyítékaként, ami rá nem érvényes. Egy osztrák osztrák egy török vérű osztrákban ezt, a legnyilvánvalóbb különbséget fogja meglátni. Egy hülye autóvezető fiatal, jómódúnak látszó, drága autót vezető nőben egy férfi a hülye nőt látja, egy öreg a hülye fiatalt, más a drága autót, megint más a jómódúságot jelöli meg a másik hülyeségének kategorikus bizonyítására. Ez így működik.

Ijesztő jelenet lehetett. Garázdaság, erre a rendőr ezt mondja. De nem a világ vége, az emberben sokféle düh gyűlik fel. A PC-ség szempontjából annyi a tanulsága, hogy a népek, rasszok keveredése automatikusan bevezet egy erős új tényezőt a feszültségek manifesztálódására alkalmassá tehető tényezők közé. Ezt az ostoba liberalisták rasszizmusnak és vasszigorral büntetendőnek nevezik. Pedig ezt meg kell értenünk, megszoknunk, és idővel – és türelemmel – eltompítanunk.

BiG74 Bodri 2018.12.08. 16:32:37

@Androsz:
Tetszetős, de az ostoba liberalisták mellé betehetnéd az ostoba nacionalisták kitételt is, pláne hogy a sztoriban nem volt semmi libsi.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.08. 16:33:36

@snel: "Az őshonos európaiaknak komolyan van félnivalójuk, mégha ezt sokan bagatellizálják is." @BiG74 Bodri: "Mert az indiaiaknak, pakisztániaknak, rohingyáknak, urduknak, egyebeknek nincs?"

Ezekben az időkben az a jogalkalmazók és jogharcosok sajtóban megfigyelhető általános viselkedésmódja, hogy a kisebbség extra védelmet kap, az "őshonos" többség pedig mindig hibáztatva van. Ez a feszültség fő okai között van.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.08. 16:35:33

@BiG74 Bodri: Nem a történetben volt liberalizmusra utaló elem, hanem ahogy én írtam, a rasszizmust kiáltozók között vannak ők számosan. A nacionalisták nem szoktak rasszizmust kiáltani.

BiG74 Bodri 2018.12.08. 16:43:59

@Androsz:
De, szoktak, mert van nacionalizmus, mely a rasszizmus felett van.
Ezért van, hogy a rasszista az van olyan hülye, hogy egy kreol, sötét hajú embert azonnal kitagad a a saját nemzet értelmezéséből. A rasszista az egy beteg állat, amitől egy nacionalista távol tartja magát, bár a beteg állatok szeretnének nemzetinek látszani. A liberálist pedig pont annyira szeretnétek minden faszságra ráhúzni, mind a magukat liberálisnak nevező faszfejek kiáltanak mindenre nácizmust.
Viszont az tény, hogy Európa eddigi gyilkos égéseit nem a liberálisok hozták tető alá.

BiG74 Bodri 2018.12.08. 17:03:19

@Androsz:
A kisebbség védelme teljesen érthető. Viszont mindenhol ott van a sok buta ember, aki ezt is túltolja.
Ezért van szükség mindenki hangjára.

Az Ellenálló 2018.12.08. 17:09:56

Nem jó dolog a mi vs ők mentalitás. Ugyanakkor az emberek többsége különlegesebbnek szeretné érezni magát azzal, hogy egy csoport tagjának mondja magát, legyen ez rassz, politika vagy egyéb. Ezen nagyon nehéz felülkerekedni bárkiről is beszélünk.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.08. 17:12:11

@BiG74 Bodri: "Viszont az tény, hogy Európa eddigi gyilkos égéseit nem a liberálisok hozták tető alá."

Ez igaz, azt hiszem. A liberalizmus nem túl régóta van olyan hatalmi pozícióban, hogy irányíthatja a világpolitikát, és egyébként is, a háborúkat országok indítják egymás ellen, értelemszerűen nacionalizmusra támaszkodva. Az USA kormányai is évtizedek óta próbálják újra és újra felszítani a nacionalizmusukat ahhoz, hogy valahogy elégséges mértékű támogatást kapjanak az országukat többnyire csak gazdaságilag vagy politikai ideológiák terén fenyegető, távoli országok ellen folytatott háborúikat. Persze volt olyan is, hogy az országok felett álló keresztény világ indított háborúkat muszlimok ellen, most éppen az országok felett álló muszlim világ egy radikális része folytat háborúkat, szintén vallással támogatott ideológiai rablómesékkel magyarázva maguknak. Az biztos, hogy nem lehet háborúzni úgy, hogy nem találjuk meg azt, hogy az ellenség miben különbözik tőlünk, igazhitűektől, mégha az a hit vagy indok például az úgynevezett demokrácia is.

Az Ellenálló 2018.12.08. 17:13:31

@Che21: Tehát akkor igazi magyar is csak az, aki annak néz ki? Vagy aki 1000 évre visszamenőleg csak magyar ősökkel rendelkezik? A saját önbizalomhiányának csökkentésén kívül miben lesz jobb, hogyha valaki igazinak nevezi magát?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.08. 17:15:43

@BiG74 Bodri: "Ezért van szükség mindenki hangjára."

No ebben csak az a probléma, hogy azt a túltolást egy liberális kisebbség csinálja, a "mindenki" többi része, a többség pedig az ő mindenhol hirdetett nézetük szerint kétségtelenül fasiszta, rasszista, antiszemita, homofób, antidemokratikus, diktatorikus, és mindenekelőtt félrevezetett és ostoba. Merthogy a liberalisták az igazhitűek. Igen, szerintem is szükség van mindenki hangjára.

bontottcsirke 2018.12.08. 17:34:59

Nem csak az üvegpultba fogja benyomni a török fejét, hanem ha felveszi a régi csukaszürke egyenruhát, mást is benyom majd az ilyen hálátlan-fasz sáska bevándorló-élősködő népnek.

BiG74 Bodri 2018.12.08. 17:45:44

@Androsz:
A liberális kisebbség?
A keresztény kisebbség?
A szocialista kisebbség?
A nacionalista kisebbség?

Mindenki tolja a maga igazát. A jelenlegi hatalom is számszerűen kisebbségben van az összellenzékhez képest. Mindössze hatalomtechnikai oka van annak, hogy ebből a kisebbségből, országházi többsége van. Teljesen normális, mert kormányzó képes legális erőnek lennie kell.
Viszont, hol van a másik fél hangja, szava?
Mondhatnám azt is, hogy némely kisebbség hangja most sokkal erősebben érvényesül, mint régebben. Ez cseberből-vederbe esete, csak szerinted ez most jó. szerintem meg nem, mert bármerre is megy az ország, feszültségeket gerjeszt és tárol. Ha rosszra vált a helyzet, az indulatok a legrosszabbkor fognak elszabadulni. Akkor hiába próbálja majd bárki is a libsikre fogni a dolgokat, valójában mindig is a regnáló hatalom felelőssége az ami történik.

midnightcoder2 2018.12.08. 17:45:57

@Az Ellenálló: Szép dolog ez a szeressük egymást gyerekek, csak tudod a legtöbb népnek van saját kultúrája, értékrendje, és igen rassza is. És lehet, hogy te egyenrangúnak tekinted Oszama Bin Ladent, de ez nem jelenti azt, hogy ez automatikusan kölcsönös is, különösen ha egyszer a kisebbségből többség lesz.

engedélyes pinaellenőr 2018.12.08. 17:51:30

@BiG74 Bodri: A párizs környéki megalázó békék a II. Vh.elősobái voltak.Közvetve ezen békefeltételek kiagyaló is felelősek 6 millió zsidó haláláért.Ahogy az erőletett bevándorlást propagáló libsik is felelősek lesznek a bevándorló hátterűek ellen a jövőbeli intézkedésekért.1944-2044,csak 100 év...

engedélyes pinaellenőr 2018.12.08. 17:56:19

@BiG74 Bodri: Poitikában,szerelemben soha ne mondd,hogy soha...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.08. 18:13:55

@BiG74 Bodri: "Mondhatnám azt is, hogy némely kisebbség hangja most sokkal erősebben érvényesül, mint régebben. Ez cseberből-vederbe esete, csak szerinted ez most jó."

Dehogy jó. Épp ezt mondom, a sajtóban – közte a saját állításuk szerint legnézettebb RTL Klub híradójában – mostanában, egypár éve már, a pártpreferáltság és más adatok alapján megtippelhetően jelentős kisebbségben levő liberalista hangoskodók gyakran kissé hisztérikusba csúszó kiabálása a körülöttük élő fasiszta és rasszista tömegről túl nagy érvényesülési lehetőséget élvez. Rendben, végül is sajtó szabad, ha a liberánsok ilyen nagy sajtótámogatást tudnak szerezni, akkor ez van, csak az velük a baj, hogy amikor a velük egyet nem értők jutnak szóhoz, akkor a liberánsok rémülten sikongatnak a fasiszta és mindenfélefób erők végső győzelméről. A kormánysajtó bosszantóan túltolja a migránsozást, a páratlanul ostoba Origo túltolja a seggnyalást, a liberális és egyidejűleg kormányellene sajtó pedig irritálóan túltolja a "minden rossz és mindenki náci" hisztériát, ráadásul a nyugati erőket akarja rávenni arra, hogy erőszakkal avatkozzanak be az ország politikájába. Kimondottan megterhelő dolog a hasznos hírek után vadászni az iszapban.

BiG74 Bodri 2018.12.08. 18:20:25

@engedélyes pinaellenőr:
Na ne szórakozz! Az I. Vh -t lezáró békediktátumok simán megágyaztak a II. Vh -nak. Igen. De a zsidóság kiirtása az hogyan jön ide, meg a felsőbb rendű faj? Sehogy. Ezekért a békediktátumok kiagyalói egyáltalán nem felelősek sehogyan sem.
Az erőltetett bevándorlásról meg nem beszélnék, van egy erőteljes nyomás a világ élhető részein, hogy a kevésbé élhetőkről szeretnének sokan idejönni, mondjuk pont nem Magyarországra. De ezt a bevándorlást pont nem Európa gerjeszti, hanem az USA, meg a ruszkik. Az eu eddig teljesen természetes módon befogadó terület volt. Ebben nincs semmi erőltetett. A történelemben ez egy teljesen természetes történés volt mindig is. A baj most annyi, hogy megpróbálták egyfajta willkommenskultur-ral ötvözni, pedig adott méretekben ez nem megy.

Mester.Tamás 2018.12.08. 19:00:04

MI ebben a meglepő? Bemész a Mariahilfer Straße-n lévő Müllerbe, ahol azt látod, hogy 3 gyerek fejüvöltve rohangál föl-alá, körbenézve tuti, hogy egy szerecsenhez tartozik, aki le sem szarva az egészet nyomkodja a telefonját. Minap a kikában üldögéltünk, ugyanilyen beszélő napernyő nyomkodta a telefonját, közben a két gyerek fel-alá randalírozott a bevásárlókocsival. Az U6-on tudod miért van Essverbot? Mert azt mégsem írhatták ki, hogy a tahó, műveletlen szerecsenek képtelen kulturáltan enni, hanem akkor jött a globális tiltás.

El tudom képzelni, hogyan szólhatott a bácsi után az eladó, szerintem rémes, ahogy üvöltöznek a Naschmarkton, nem tudsz úgy végigsétálni, hogy ne zsongjon a fejed a végére és ne nyomják a képedbe mindenféle vackukat.

Szóval röviden: igen, lehet, hogy a bácsi már reggel megkapta a maga adagját, és ez az eladó a csepp volt az utolsó csepp a pohárban.

károly szántana 2018.12.08. 19:11:59

@Androsz: Az osztrákok (kik is ök?) két dologra büszkék. van Beethovenböl osztrákot csináltak, Hitlerböl meg németet. A bécsi kollégáim a szakmai gyakorlatomon a német multi bécsi gyárában egész addig normálisan, helyes nyelvtannal beszéltekhozzám, amíg csak annyit tudtak rólam, hogy én vagyok a Dresdner Praktikant. Amikor leesett nekik (mert a kiejtésem alapján nem jöttek rá), hogy én tulajdonképpen magyar vagyok, akkor elkezdtek fönévi igeneveket használni: "te csinálni ezt". Kevés nácibb beütésü ember van, mint az osztrák, tudják ezt a Piefkék is, ezért nem veszetgetnek rájuk fölös újságcikkeket.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.12.08. 19:12:14

@Az Ellenálló: "Tehát akkor igazi magyar is csak az, aki annak néz ki?" Igen. Mármint nem, amit mondasz, de igen, amire gondolsz. A magyarság egy etnikum, nem egy papír adja, nem állampolgárság teszi. Persze a magyarság, mint etnikum változhat az idők folyamán, de nem szükségszerű és nem egy fejlődési vonal része, hogy bizonyos örökség elhaljon és másnak adja át a terepet. Az magyar, aki magyar, aki pedig nem magyarnak született nem fog egy döntés után azzá válni, az utódai egy szerves folyamat során lassanként betagozódhatnak a magyar társadalomba. Mivel az etnikum leszármazásra, a családi és baráti természetes kötelékek meghosszabbítására épülő kategória.

Éppen ezért nagypn fontos őszintén és megfontoltan előre gondolkozni. Csak azokat szívesen látni egy országban, akiket a családunkban is őszintén szívesen látnánk. Vannak akiknek erre a válasza a teljes kozmopolitizmus, és az lehet egy következetes modell. Mert vannak, akik ilyen téren nyitottak. Ők egy nyílt társadalomban érzik jól magukat, ahova bárki jöhet. Mások számára fontos a diszkrimináció, az exkluzivitás és megválogatnák alaposan, hogy kikkel élnének egy közösségben. A két ideológia élhet egymás mellett békében, tiszteletben tartva az eltérő szokásokat, a legnagyobb probléma azokkal van, akik a bevándorlókra úgy tekintenek, mint szolganépekre, vagy import emberekre, akiket be kell tagosítani erővel egy megalázó, alacsonyabb sorba. Ez a felsőbbrendűség nem egy fenntartható modell és az a konzervatív, szalonrasszista nyugati fehér felsőbb osztály, ami elhitte, hogy "szolganépek jönnek" most ment át egy keserű ébredésen, és ebből alakult ki a megkésett és halálra ítélt nyugati reakcionizmus.

arncht 2018.12.08. 19:28:16

Osztrak az, aki annak erzi magat... viszont egy alaposan identitasat veszitette orszag ez. Egyreszt, a masodik vilaghaboruig osztraknak lenni sokat nem jelentett, utana probaltak elhatarolodni a nemetektol. Masreszt pl becsben a gyerekek vagy 80%a nem nemet anyanyelvu... fele meg csak nem is europai. Hogy jobb orszag lesz e, azt nem tudom, de hogy nem az, amit ma ausztrianak gondolunk, az is biztos - sokszinu, de a jelenlegi erenyeibol vesziteni fog, hogy a masik oldalon mit nyer, az kiderul.

arncht 2018.12.08. 19:33:04

Amugy az osztrakok egy dekaval sem kevesbe nacionalistak vagy rasszistak, mint a magyarok. A kulonbseg az, hogy nem oszintek es nem szokimondoak. Amit a kormanyok kepviselnek, az nem az, ami az emberek fejeben van. Az osztrakok a toleranciat osszekeverik a nemtorodomseggel, amig nekik jo, nem erdekli oket a masik.

laci_52 2018.12.08. 19:34:24

Az osztrákok valójában németek, az Anschluss hozta létre a valódi német egységet, amit aztán a győztesek szétromboltak, amikor örökre megtiltották Ausztria egyesülését Németországgal...

engedélyes pinaellenőr 2018.12.08. 19:38:23

@BiG74 Bodri: Hitlernek is megágyaztak, vagyis a zsidók kiirtásának..

"Az erőltetett bevándorlásról meg nem beszélnék, van egy erőteljes nyomás a világ élhető részein, hogy a kevésbé élhetőkről szeretnének sokan idejönni, "

Valóban? Na és mekkora létszámnál mondanád, hogy ácsi, köszönjük elég, zárjuk a határokat. 20 milliónál, 50 milliónál 100 milliónál, esetleg 500 milliónál?

A humanitárius vízumokkal, anonim bankkártyákkal, és hasonló dolgokkal generált túlzott bevándoroltatás az integráció ellen hat, ami hosszú távon tragédiához fog vezetni. De hál'istennek Európa kezd észhez térni. Májustól új szelek fújdogálnak majd Brüsszelben is.

Merkel, Juncker: a múlt..

Macron: átmeneti percember

Orbán, Salvini a jövő..

engedélyes pinaellenőr 2018.12.08. 19:41:40

@Az Ellenálló: Magyar, aki magyarul beszél, és nem tartozik semmilyen agresszív kultúridegen törzsi csoportosuláshoz, illetve valláshoz (cigányság, muzulmán vallás), és nem szolgálja idegen államok, tőkéscsoportok érdekeit a magyarság ellenében.

élhetetlen 2018.12.08. 19:54:46

@Mester.Tamás: Természetesen úgy látod a világot. ahogy akarod. Én nem élek Bécsben, úgy hogy a magyarországi viszonyokról. Itt is vannak neveletlen gyerekek, oda nem figyelő szülők, de te ezt faji kérdésnek látod. A másik, hogy aki nem bírja a keleti piacok hangulatát, az miért megy oda? „El tudom képzelni, hogyan szólhatott a bácsi után az eladó”, biztosan a bácsinak volt igaza, az eladónak csak kára. Tudod, mint másik vevő, én sem vagyok oda az aranyos, idős párért, aki már a 8. paradicsomot vagy őszibarackot nyomja meg, aztán elvisz két darabot. Amit megnyomott, már selejt, mert megtörik, egy óra múlva már ott a barna folt, és senki nem viszi el. Vagy aki beroppantja a zsemle tetejét, rendben, friss az áru, de azt otthagyja, és elviszi a mellette levő épet. De, ha szólnál nekik, akármilyen szépen, kikelnének magukból. Na, mindegy.

krwkco 2018.12.08. 20:31:40

Szerintem ez nagyrészt egy általános emberi probléma. Adott egy jómódú, magát nagyra tartó, esetleg a hétköznapi életben hatalommal rendelkező idősebb ember. Találkozik valakivel, akit magánál alacsonyabb társadalmi presztizsűnek gondol. Az illető rászól, hogy viselkedjen. A vevő ezt szokatlannak, udvariatlannak és megalázónak érezhette. Általában, Ausztriában az eladó-vevő kapcsolatban inkább a kedvesség a jellemző.

Mellékesen nem is értem, hogy miért nem szabad megérinteni egy gyümölcsöt. Miért nem lehet finoman megtapintani, hogy érett-e? Miért válik az ettől eladhatatlanná. Ez valami török szokás?

Visszatérve az esetre, a rendreutasítástól az öreget elkapja a pulykaméreg. Az eladók, akik gondolom szintén törökök voltak, beavatkoztak. Talán a békítő megfogta a vevő karját vagy hátrább tolta. Az öreg még jobban bepöccent és ebből lökdösődés lett, neki az üvegasztalnak. Vérgőzös állapotban előkerült az 'én osztrák vagyok, magasabbrendű vagyok' kártya. De nem működött.

Azután az idős ember lehiggadt és felismerte, hogy a botránykeltés semmire nem vezet.

A tanulság IMHO: vannak helyzetek amikor az idősek és a generációk óta az országban élők nem tudják megvédeni a valós vagy képzelt társadalmi rangsorbeli poziciójukat az újonnan jöttekkel vagy a fiatalokkal szemben.

Ez minden nézőpontból szomorú történet.

felső határ nincs 2018.12.08. 22:27:19

az arab, torok ciganyok azonnal osszefutnak amikor meg kell vedeni egymast

az osztrakot meg oltjak hogy mit pattog.....ismeros itthonrol is

morph on deer 2018.12.08. 22:29:56

@Che21:
“Ki az igazi osztrák?
osztrák ember (a vevő)...
erősen töröknek kinéző fiatalember (az eladó)
Na, vajon?”

Arról mi a véleményed, hogy CIVILIZÁLT ember nem fogdossa össze az eladásra szánt élelmiszert, és amikor ezt az eladó áru tulajdonosa szóvá teszi, akkor talán nem kezd el óbégatni, hanem elnézést kér, és megveszi/kifizeti a portékát?

Innentől valóban lehet azon ábrándozni, hogy “ki az osztrák”, viszont az meglehetősen egyértelmű, hogy ki a tapló.
Ja, hogy nem ez volt a kérdés..!
Vagy mégis ez volt?

felső határ nincs 2018.12.08. 22:35:32

@élhetetlen: ez faji kerdes

a cigany tobbnyire nem viselkedik normalisan -semelyik orszagban-, ezt nem tudod kipofazni

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.12.08. 22:45:35

Höhö, hasonló esetek Magyarországon minden percben megesnek. Mindeng van sötétbunkója aki kibaszik veled a felszállásnál a buszra, rád nyomul hátulról autójával, rád akarja sózni fos áruját és így őrjöngenek a magyarok egymással egész nap, mert mindenhol és mindieg van sötét magyarja ki azt hiszi hoghy neki midnent meg lehet tenni.

A segghülye fidezses birkák logikáját ártvéve:

Veszélyben Magyarország!
Magyarországon a magyar kisebbségben van, csak még nem tudja!
Bezzeg a libsi sajtó rögtön meg fogja írni, hogy a magyarok már megint balhéztak!

Legjobban az tetszik ebben a sötét fidióta bérretegő népben, hogy mindig az basz ki legjobban a magyarral, akik állandóan magyarkodik, meg rinyálk azon hogy a magyarságot meg kell menteni.

Végülis igazuk van. A magyarságot gtényleg meg kéne menteni. Saját magától.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.12.08. 22:46:23

@felső határ nincs:

a magyar tobbnyire nem viselkedik normalisan -saját orszagban-, ezt nem tudod kipofazni

arabok balrol 2018.12.08. 22:47:59

az aljanep bevandoroltatasa a kozmopolita szarmazasu elit erdeke

1. olcso melos, szolga, cseled
2. tarsadalmi katyvasz, a csoportok rendkivul egyszeruen kijatszhatok egymas ellen igy nem tudnak egysegesen kiallni az elittel szemben

Aki nyer: kozmopolita szuperelit es a bevandorlo aljanep, valamint a cseledeket hasznalo felso kozep
Aki veszit: nemzeti elit es a kozeposztaly, annak is inkabb az also jovedelmi kategoriaja, vagyis tobbsege

Megoldas: 1. bevandorlas korlatozasa - elkerulheto a polgarhaboru, gettosodas, holoize

2. laza bevandorlas - problema szonyeg ala soprese, sulyosbitasa

Jakab.gipsz 2018.12.08. 22:48:42

@morph on deer:

Vegyétek már észre, a klisék alapján, hogy ez egy manipulatív tanmese, a "Jereváni rádió, szokásos jelentése".

Ahol a bennszülött osztrák látens náci, a migri muszlin török pedig a tisztesség és a becsület minta képe.

Ti pedig benyaltátok ezt a képzelt riportot, sima hazudozást.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.12.08. 22:51:03

@engedélyes pinaellenőr:

Fideszbirka. bevándorlás már 70 éve van Europában. Te meg a magyar zárt barakban csak 2016-ban halottál róla elöször.
Aztán 2017 óta nincsen már többé tömeges bevánmdorlás. Csak a világról semmit nem tudó ostoba bérretegő magyar idiótája.

Orbán meg Salvini a történelem szemetei. Az egyikükre az életfogytig fegyház vár. A másik ,meg már jövőre demokratikusan megbukik és eltakarodik.

élhetetlen 2018.12.08. 22:51:40

@felső határ nincs: Nem akarom „kipofázni”, csak más a meggyőződésem. Egy országos cégnél dolgoztam, a főo. vezetőm, és a számlázási igazgató is cigány volt. Az öcsémnek is volt cigány haverja (kamionosok). A társasházunkban is van cigány család, a szülőfalumban is. Rendes emberek. Nem, nem faji kérdés, környezet, és gyerekkori törődés kérdése inkább, és amit nem kap meg a családtól, azt abban a korban kéne megadni, hogy ráérezzen pl. a tanulás ízére. És amelyik gyerek elvégzi a középiskolát, az nem fog odarohanni késelni, ha balhé van, mert már tudja, hogy másképp is lehet élni. Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy te azt hiszed, hogy, mivel világosabb a bőröd, ettől okosabb is vagy.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2018.12.08. 22:53:27

@arabok balrol:

A NER-ben te vagy a havi 400-ra túlóráztatott röghöz kötött aljanép. A fidxeszes uraságoid legnagyobb örömére.

Csak hogy tudjad, hogy a migráns, Soros, Brüsszel helyett mivel kellene foglalkoznod. Már ha lenne valamennyi eszed.

felső határ nincs 2018.12.08. 22:55:31

@élhetetlen: nem azt mondtam hogy nincs rendes cigany

azt mondtam, hogy a cigany nem tud viselkedni, ugy altalaban, tok mind1 mennyi segelyt kap ausztriaban is ciganykent viselkedik - ezt nem tudod kipofazni

arabok balrol 2018.12.08. 22:57:07

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: havi 400 helyett evi 400 orat az tulorazik, aki ebbe onkent belemegy

a tobbi ballipsi FEKNYUZ

arabok balrol 2018.12.08. 22:58:38

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: "Fideszbirka. bevándorlás már 70 éve van Europában. Te meg a magyar zárt barakban csak 2016-ban halottál róla elöször. "

Nem is nalunk kell tankakadalyokkal vedeni a Karacsonyt.

élhetetlen 2018.12.08. 23:14:39

@felső határ nincs: Én meg nem a segélyről beszéltem. Arról beszéltem, hogy, és nem csak a cigányok érintettek, vannak a magyarok között is, akiknek szükségük lenne arra, hogy az általános első három évében délután, pihent tanárok foglalkozzanak velük, mert, ha már akkorra leszadnak, akkor megette a fene, ötödikben már csak unatkozni, és rendetlenkedni fog, mert nem érti az anyagot, ezért az nem köti le. De te, mint felsőbbrendű, és okosabb, ezt beláthatnád. De tud viselkedni, ha megtanítják. Az főo. vez. utána öt évig volt Brüsszelben távközlési szakértő. Gondolod, hogy üzleti vacsorán kézzel ette a nokedlit? Te tudnál kapásból késsel, villával enni, ha addig nem használtál olyat? Vagy te a pálcikával is úgy kezdted, hogy első alkalommal is meg tudtad enni vele a leves? Vagy csak nem tudsz végiggondolni valamit?

Gandosz 2018.12.08. 23:22:22

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Ez nagyszerű megfogalmazás. Tényleg zseniális: benne van, hogy nem lehet magyar, aki nem magyarnak születik, de magyarok között élő nem magyaroknak a sokadik leszármazottja már igazi magyarrá válhat.
Két etnikumot ismerek, amely nagyon ellenáll ennek, hiába élnek itt generációk óta, többségük csak a nyelvi asszimilációig jut el, a cigányok és a zsidók.
Egy törökből soha nem lesz osztrák, legfeljebb osztrák állampolgár. 50 év alatt az osztrákok nagyobb állományt (arányaiban) kaptak az integrálhatatlan idegenekből, mint mi 500 év alatt, maguknak köszönhetően. Minket az osztrákok kényszerítettek a cigányok és zsidók beengedésére.

felső határ nincs 2018.12.08. 23:25:43

@élhetetlen: Nem, nem erted mert nem akarod erteni.

A magyarok kozott is vannak rendetlenek, de nem jellemzo. A szegenyekre SEM.

A cigok rendetlenek, bar akadnak rendesek. A penzes cigany is cigany.

Erted? Vagy a nyilvanvalot akarod lehazudni?

Gandosz 2018.12.08. 23:26:33

@arabok balrol: kifelejtetted, hogy a baloldal (deklaráltan, bevallottan) szavazóbázisa növelését reméli a harmadik világbeli hordától; Franciaországban a horda tagjai közül évente 80-100 ezren kapnak francia állampolgárságot.

élhetetlen 2018.12.08. 23:39:00

@felső határ nincs: Mert te aztán érted! Próbáld meg átgondolni, mi a különbség a pénzes cigány, és a tanult cigány között, de úgy általában is a pénzes ember és a tanult ember között. Amíg ezt nem érted meg, addig nincs miről beszélnünk. És helyben vagyunk. „Vagy a nyilvanvalot akarod lehazudni?”. Hazudni. Valami számodra nyilvánvaló, számomra nem, akkor hazudok. A múltkor néztem az Origót. Csak a címlapon vagy tizenötször leírták, hogy hazudtak, azt hazudták, hazudott, stb. Maradj magadnak, ez így nem érdekel.

arabok balrol 2018.12.08. 23:41:04

@Gandosz: Nem jelentos szam, oszd el 6tal Mo-n sokkal tobben kapnak allampolgarsagot evente. Persze nem ugyanaz a mufaj, de gondolom a francia negerarab is eleve jobbara francia gyarmatrol jon.

felső határ nincs 2018.12.08. 23:43:39

@élhetetlen: Nincs tanult cigany ne hazudozzal mar. Nincs ilyen csoport, van egy maroknyi ertelmisegijuk aki ugyanugy lop mint a putris cigany, lasd Lungodrom vagy barmelyik masik cigany erdekkepviselo.

Amikor a jogon vegeztem 4-500an voltunk az 5 evfolyamon osszesen, egy, azaz 1 cigany sem jart oda.

élhetetlen 2018.12.08. 23:47:13

@felső határ nincs: És visszatérve az első leveledhez. Nem pofáztam, írtam valamit. Nem reagáltam, nem tehetsz róla, ilyen vagy, és kész. Te magad szerint tudsz viselkedni, de csak ennyire telik. Szerintem állj a tükör elé, pofázz magadnak, biztosan egyetértesz veled, a stílusod is tetszeni fog neked.

élhetetlen 2018.12.08. 23:57:44

@kommentEmber: „Mellékesen nem is értem, hogy miért nem szabad megérinteni egy gyümölcsöt. Miért nem lehet finoman megtapintani, hogy érett-e? Miért válik az ettől eladhatatlanná.”. Másnak már írtam, de megismétlem. Soha nem voltam eladó, de mint vásárló, én értem. Én sem vagyok oda az aranyos, idős párért, aki már a 8. paradicsomot vagy őszibarackot nyomja meg, aztán elvisz két darabot. Amit megnyomott, már selejt, mert megtörik, egy óra múlva már ott a barna folt, és senki nem viszi el. Mert, akármilyen „finoman” nyomod meg, ha már azt érzed, hogy puha, vagy nem, akkor ott már megtört a gyümölcshús. Vagy aki beroppantja a zsemle tetejét, rendben, friss az áru, de azt otthagyja, és elviszi a mellette levő épet. Más meg vegye meg azt a zsemlét, amin látszik, hogy valakinek már benn volt az ujja? És ez naponta megesik. Egyébként mindig tudtam úgy választani, hogy csak megnéztem az árut.

élhetetlen 2018.12.09. 00:09:40

@felső határ nincs: Hú ez kemény. „Nincs tanult cigany ne hazudozzal mar. Nincs ilyen csoport”. Már megint a hazudozást nyomod. De mint tanult jogász, nyilván tudod, hogy olyan csoport sincs, hogy tanult magyar. Akkor nincsenek tanult emberek? 1 cigány sem járt oda. Akkor olvasd vissza, amit az első három iskolaévről írtam, bár nem hiszem, hogy megérted, ha eddig nem sikerült. És most szállj le rólam a logikátlan hülyeségeiddel, amiket zseniális érveknek képzelsz.

Gandosz 2018.12.09. 00:11:50

@arabok balrol: De ez már a 80-as évek óta elég stabilan évi 80-100 ezer új francia állampolgárt jelentve, 3-4 millió afrikai származású francia állampolgárt jelent; gyerekeik pedig automatikusan francia állampolgárok, amit ehhez hozzá kell adni. Plusz 1 millió ázsiait is hozzá lehet adni. Jelenthetik a mérleg nyelvét.

Ad Dio 2018.12.09. 00:20:49

Ásít.. az ilyen kis cuki didaktikus mesék olyan izgisek... ásít....

Jakab.gipsz 2018.12.09. 01:14:05

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: És lett is 2/3 !

Bezzeg a komcsik, "Világ proletárjai egyesüljetek, csak 95 % -kal voltak elégedettek, aztán egy szép napon eltűntek.

Ma pedig az új klisé így hangzik, a sátánfajzat Soros és csicskásai szájából, a globálisan nyitott politikailag korrekt társadalom és ellenségei.

Ezt a "messiáskondást" ideje lenne abba hagyni.

midnightcoder2 2018.12.09. 09:44:33

@morph on deer: "Arról mi a véleményed, hogy CIVILIZÁLT ember nem fogdossa össze az eladásra szánt élelmiszert, és amikor ezt az eladó áru tulajdonosa szóvá teszi, akkor talán nem kezd el óbégatni, hanem elnézést kér, és megveszi/kifizeti a portékát?"

Alapvetően maga a postoló sem írta hogy egyértelműen értette hogy ki mit kiabál, azt meg pláne nem tudhatta, hogy nem csak arról van-e szó, hogy az osztrák elsétált a pult mellett, az eladó pedig ezt a fajta "kreatív" megoldást találta ki arra, hogy vásárlásra bírja az illetőt.

midnightcoder2 2018.12.09. 09:54:46

@élhetetlen: A cigányság idehaza leginkább kulturális kérdés. A legtöbb cigánynál nem a bőrszín alapján mondod meg hogy az vagy nem az, hanem a szókincs, öltözködés, viselkedés alapján. Ahogy az afrikai nyam-nyamokkal sem az a baj alapvetően hogy nem látszanak a sötétben. De ettől a probléma nem lesz kisebb. A cigányoknak már több száz éve lett volna beilleszkedni, de nem tudtak, főleg mert nem is igazán akartak. Akik beilleszkedtek, azok általában valami kényszer hatására tették, lásd Pl. Mária-Terézia intézkedései. Az csak a libbantak elképzelése, hogy az ide érkező arabok, négerek legfőbb vágya elsajátítani az európai értékrendet, civilizációt és derék, rendes GDP termelő polgárrá akarnak válni egytől egyig. Senki sem tudja, és nem is igen akarja eldobni a saját értékrendjét, nyelvét, kultúráját csak azért, mert átlépett egy országhatárt.

]{udarauszkasz 2018.12.09. 15:01:43

@midnightcoder2: erdekes modon,en se adtam fel az ertekrendemet,mert elhuztam Magyarorszagrol. Sot. Inkabb Magyarorszag valtozott meg annyira, hogy mar nem volt osszeegyeztetheto az en eletemmel. Az irigyseg,a nyomor, egymas maceralasa nem az en vilagom. De sehol se tokeletes: az osztraknak a hatam mogotti furkalodasa se vagyaim netovabbja. Ezzel egyutt viszont az osztrakok alapveto hozzaallasa az elethez sokkal inkabb bejon,mint a depis magyar rogvalosag,ami inkabb csak beletorodes.

CSOKKI MÁLNA 2018.12.09. 16:53:22

@élhetetlen: " és amit nem kap meg a családtól, azt abban a korban kéne megadni, hogy ráérezzen pl. a tanulás ízére. "

Kelet-Európa egészében éppúgy totális csőd a roma integráció, mint nyugaton a bevándorlók integrációja. Szted ez véletlen?

élhetetlen 2018.12.09. 22:36:53

@midnightcoder2: „ezt a fajta "kreatív" megoldást találta ki arra, hogy vásárlásra bírja az illetőt”. Ez már beteges! Az árus naponta ott van, naponta jönnek a vevők, akár a visszajárók, ebből él, majd kockáztatja a megélhetését, persze. Az meg kizárt hogy néha jön egy vevő, aki összefogdossa a gyümölcsöt.

élhetetlen 2018.12.09. 22:57:29

@midnightcoder2: „A cigányság idehaza leginkább kulturális kérdés”. Az meg, hogy ki mennyire lesz kulturált az nevelés kérdése. És, ha nem szakad le a gyerek harmadikra, (ezt már írtam, de mindegy), és rákap a tanulás ízére, és elvégez egyközépiskolát, akkor már nem olyan lesz a szókincse, öltözködése, minha az utcán nőne fel. De hát ezt ilyen okos emberek, mint te, nem érthetitek, mert tudjátok a tutit.
„Ahogy az afrikai nyam-nyamokkal sem az a baj alapvetően hogy nem látszanak a sötétben.”. Ugyanott vagyunk, az afrikaiak nem butábbak a fehéreknél, és, ha megkapják a megfelelő lehetőséget, ugyanolyan arányban lesznek sikeresek, mint a fehérek. (oktatást, nevelést, türelmet). Az unokahúgom jövőre megy férjhez egy nyam-nyam-hoz, most volt az eljegyzés. Már Angliában született, ott szocializálódott, diplomás rendezvényszervező, és értelmesebbnek tűnik, mint te a hozzászólásaid alapján. Ez van. Még. Nem egytől egyig, de a magyarok sem mind lesznek rendes GDP termelő polgárok, ugye tudod? „Senki sem tudja, és nem is igen akarja eldobni a saját értékrendjét, nyelvét, kultúráját csak azért, mert átlépett egy országhatárt.”. Ez meg hülyeség. A hugom tíz éve van kint, és nem kellett eldobnia semmit, legfeljebb többet fogad el, és nem veszteség, ha a magyar mellett angolul is tud. Nem lett kevesebb.

élhetetlen 2018.12.09. 23:07:19

@pina noir: Tudom, neked hiába mondom. „totális csőd a roma integráció”. Csak a magyarországi viszonyokat ismerem, abból is csak 40 évet néztem végig. Itt senki nem tett semmit a roma integrációért. Az egyik hülye lakást adott, a másik hülye malacokat osztogat, a harmadik elveri az erre szánt pénzt, de azért miniszteri biztos, ez hogy lehetne sikeres? Nem ez nem véletlen, hanem hozzá nem értés, és nagy ívben leszarás. Mert erről a 6 éves roma gyerek nem tehet, és őt abban a korban, vagy korábban kéne elindítani a megfelelő irányba.

CSOKKI MÁLNA 2018.12.10. 11:41:54

@élhetetlen: Ember! 8 évig volt folyamatosan hatalmon a ballibsi politikai oldal, amely számára prioritás volt a romák integrálása. Semmit nem sikerült elérni. Uralmuk vége felé a cigányok meglincseltek egy tanárembert, illetve halálra késeltek egy sportolót, mert csúnyán nézett rájuk.
A romaintegráció csak és kizárólag úgy lenne lehetséges, ha az állam az 5-6 év körüli cigány gyerekeket kivonná abból a közegből, amely úgy szocializálja őket ahogy, és színvonalas bentlakásos intézményekben nevelnék őket. Ebben az esetben talán 10-20 év múlva érezhetnénk valami előrelépést az ügyben. Persze ez a jelenlegi pc idióta európai közegben kivitelezhetetlen lenne, és egyébként is rengeteg pénzbe kerülne. De ez lenne az egyetlen út, amely eredményt hozna.

élhetetlen 2018.12.10. 15:32:16

@pina noir: Ember! 40 évről írtam, ha nem tűnt volna fel. Ezalatt volt pár kormány. Ha nem tudod szétválogatni az egyik hülye, másik hülye felsorolást, arról én nem tehetek. Ha politizálni akarsz, keress másik partnert. A témához visszatérve. Szerintem nem szükséges kiemelni a családból a veszélyeztetett gyerekeket, elég lenne arra költeni, hogy délután kettőtől legyen iskolánként egy pihent tanár, akivel megbeszélik, hogy mit nem értettek, átvennék, és így másnap felkészülten mennének be. Öttől fél óra kosár, utána zuhanyozás. Másnap nem lenne gond, hogy ki mellé ül, mert nem lenne büdös. És, ha a tiszta testre felvenné a büdös ruhát, azt észre venné, és esetleg megkérné az anyját, hogy adjon tisztát, és mossa ki. Lehet, hogy először kapna egy taslit, de aztán az anya beadná a derekát, mert a cigányok szeretik a gyerekeiket. Még a családra is hatással lehetne. És ez ellen nem lenne kifogása a jelenlegi pc idióta európai közegnek. De te úgyis jobban tudod, sőt az eddigi összes kormány is jobban tudta, ezért nincs eredmény. Erről ennyit, mi feleslegesen beszélünk erről. Egyszerűbb elintézni azzal, hogy a cigányok csak cigányok, ugye?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.07.19. 10:42:46

@]{udarauszkasz: +1, azaz +10. hasonlóképp látom, Mo egyre erősebben frusztrált és kiszámíthatatlan. tisztelet azoknak, akik saját kertjükben mosolyognak még a világra.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.07.19. 10:44:44

visszatérve a poszthoz: ajánlom az Inland c. osztrák dokut (egyébként is nagyon erősek dokumentációban):
www.imdb.com/title/tt10064354/
süti beállítások módosítása