Belső monológ

Belső monológ

Miért nem kell a magyarnak a használható tudás?

A tudás, ami nélkül nem is lehet igazán labdába rúgni Ausztriában.

2019. április 05. - belsomonolog

nemet-nyelvtudas.jpg

Az elmúlt időszakban kétszer egy hónapos intenzív német nyelvtanfolyamon vettem részt Bécsben. Hétfőtől péntekig, reggel 9-től negyed egyig volt a képzés, nem ok nélkül hívják intenzívnek. 

A szintfelmérő elég komoly volt, meggyőzött, hogy jó helyre kerülök, velem közel azonos szinten lévő emberekkel leszek egy csoportban. A tanárom egy egyébként német származású nő volt, aki az eddigi életem legjobb tanára címre jogosult. Kellően dinamikus, a csapatot szuperül összetartani képes, ugyanakkor elég szigorú is ahhoz, hogy senki ne érezze, hogy üdülni jött drága pénzen a suliba. Nagyon sokat tanultunk tőle. Nagyon sokat!

Külön pozitív meglepetés volt, hogy a tananyag kifejezetten az itt élő külföldieket érintő problémakörökre, hétköznapi eseményekre épült. Nem volt a képzés során semmi felesleges sallang, nem voltak üresjáratok és a nyelvtan is elég nagy hangsúlyt kapott. Külön érdekesség volt, hogy a német és osztrák nyelvi különbözőségekre is kitért a tanár, ami megint csak a mihamarabbi beilleszkedésünket segítette.

Egy nagyon furcsa dolog azonban volt az ott töltött két hónap során, amit nehezen tudok megérteni. A csapatom nemzetközi volt, korosztályban igen eltérő, volt húsz és ötve éves is. Az alábbi országokból jöttek az emberek tanulni:

  • brazil lány
  • argentin lány
  • amerikai fiú
  • indiai fiú
  • szerb fiú
  • bosnyák fiú
  • fülöp szigeteki lány
  • ukrán lányok
  • francia lány
  • olasz fiú
  • chilei fiú
  • bangladesi fiú
  • kínai lány

Szóval a furcsa dolog a következő. Az ott töltött két hónap során voltak, akik nem jöttek egy idő után és volt, aki később csatlakozott csak be mert így tudta időben megoldani ezt az egyébként tényleg intenzív képzést. Viszont soha, egy alkalommal sem volt magyar érdeklődő rajtam kívül. Megkérdeztem a tanárom és ő is azt mondta, hogy nagyon ritka, hogy magyarok iratkoznak be. Tévedés ne essen, én nem találkoztam román, cseh és szlovák emberrel sem, de mivel igen nagyszámú magyar közösség él Bécsben, s mert naponta látom a közösségi csoportokban, hogy alig némettel keresnek jó állást, nem értem, hogy miért nem képezik magukat? Persze tudom, hogy ez csak egy iskola a sok közül, de mert jó híre van, árban elfogadható, metróvonal mellett van a belváros közelében, ha nem is statisztikus az adat, de azért valami általánosság így is levonható, ha az elmúlt években alig volt magyar beiratkozó… Mindezt úgy, hogy a világ minden tájáról érkező csoporttársaim jelentős része kiválóan beszél angolul - nem úgy a magyarok - , amivel eléggé elboldogulnak. Vagyis miért érzi úgy egy chilei, egy brazil, egy ukrán, egy szerb vagy egy olasz, hogy kell neki a német az itteni boldogulásához és miért nem érzi ezt a magyar? 

Mindezt úgy, hogy tudjuk: a magyarországi általános -és középiskolai nyelvoktatás nem világszintű. 

Ami biztos: én még visszamegyek a suliba, mert az eddigi tudás mellett speciális nyelvtani fordulatokat és az osztrák szokásokat is megtanulom, arról nem is beszélve, hogy igen nagyszámú nemzetközi kapcsolati tőkét lehet építeni. A csapat néhány tagjával azóta is csevegünk, találkozunk.

Az fogalmazódott meg bennem, hogy a magyar virtus érvényesülhet egyébként itt is. A megoldjuk okosban elv. Hogy mi mindenkinél klasszabbak vagyunk, hogy nekünk nem kell segítség, akkor is pengék vagyunk. Vagy mi ez? Mondjátok meg!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsomonolog.blog.hu/api/trackback/id/tr914742619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.07.19. 10:27:33

először is engem nagyon érdekelne ez a nyelviskola, mert hasznos lenne a környezetemben. kérlek, küldj át egy linket, köszönöm!

nem a virtusról van itt szó (vagy ha valakiknél tényleg, akkor nem számottevő ez a kisebbség), hanem kb. végzettség és célok szerint eltérő hozzáállásról. nekem az a tapasztalatom, e téren nincs különbség az ostblock országok közt.
szakmunkások/segédmunkások eleve csak a szükséges 3-500 szót tanulják meg, azzal vígan tudnak dolgozni. ugyan embertől függ, de kevesen terveznek tudatosan közülük, pont emiatt fordulhat elő, hogy tízéves kinti lét után sem tudnak alap kifejezéseket. tisztelet a kivételnek, akik meg nagyon is megdolgoztak a jövőjükért.

magasabb végzettségű szakmáknál - pl informatika - az elmúlt években már egyáltalán nem elvárás a német nyelvtudás, olyan munkaerőhiány van, hogy mindenkit felvesznek. ekkor szinte minden cégnél biztosítanak valamilyen szintű nyelvi képzést, még ha nem is profit vagy intenzívet, de valamennyit. a végén úgyis magadnak tanulsz és ugye ezt pont egy informatikai vagy gazdasági szakmánál nem kell sokat magyarázni.
ennek ellenére találkoztam jópár év után kint dolgozókkal, akiknek igencsak billegett a német tudása. ez pedig eléggé veszélyes, ha munkát akarsz, vagy kell váltanod, mert az osztrák munkaerőpiacon bizony tudni kell osztrákul. a dialektust pedig kollégáktól lehet megtanulni legkönnyebben és ha észreveszik, hogy érdeklődsz, kérdezel, akkor bizony segítenek is.

megj:
a szarhányó troll akarata ellenére igencsak beletrafált egy elég speciális csoportba: a 3-4 napot Ausztriában dolgozókéba. Nem a határszélről naponta, hanem a heti ingázókra gondolok. Tulajdonképp nekik a legnehezebb lelkileg feldolgozni és rendbe tenni, hol is vannak otthon. A hétvége gyorsan elszáll, utána 3-4 nap kemény munka egy helyen, amit nem éreznek sajátjuknak és nincs is kötődésük, élményeik.
Eleve ez az ausztriai lét nagyon más, mint akár Németo-ban, akár Angliában élők számára. Bécsből két és fél óra alatt bármelyik napszakban Budapesten vagy, Sopron és Győr bő egy óra. így nehezebb gyökerekre lelni és táplálni mindkét oldalon, a 24 óra pedig legtöbbször nem elég.
süti beállítások módosítása