Belső monológ

Belső monológ

Kinek mit jelent a meztelen teste?

Ha van hozzá kedve, gusztusa, van mit tanulnia tőlük.

2018. november 27. - belsomonolog

 

Már többször írtam arról, hogy milyen jó dolgok vannak Ausztriában, mik azok a tények, amik miatt könnyű igazán élhetőnek érezni a legtöbb helyzetet. Most egy olyanról lesz szó, ami inkább ízlés és gusztus dolga. Ami biztos: nekem még szoknom kell.

Az otthoni uszodákban vannak a férfi és női öltözők, ahol kényelmesen átöltözhet az ember fia/lánya. Itt ez már nem divat. A legtöbb uszoda öltözője koedukált, ami annyiban árnyalt, hogy az öltözőszekrényes sor végén általában megtalálható egy zárható öltözőkabin is. (olyan harminc szerkényre van egy ilyen kabin)

A sokadik alkalommal tűnt csak fel, hogy ezek az öltözőkabinok mindig üresek. Nem volt, és azóta sincs olyan alkalom, hogy lenne bennük valaki, akikor épp bemennék.

Minden egyes alkalommal láttam, hogy hol kettő, hol öt ember öltözik vagy vetkőzik a mi sorunkban, de mert mindig sietni kell a gyermekemmel az úszásórájára, valahogy csak magunkra fókuszáltam eddig.

Mígnem egyik alkalommal nagyon meglepődtem. Egy nő – olyan jó 45 éves teltebb alkatú – állt a szekrényével szemben anyaszült meztelenül. A törölközőjét ledobta és arra állva kezdett készülődni. Még csak nem is csinált úgy, mintha el akarná takarni magát. Azt gondoltam akkor, hogy ez egyedi dolog, főleg akkor, mikor a nő elkezdte a szekrénnyel szemben állva tetőtől-talpig bekrémezni magát. Igen, olyan is volt, hogy a bokájáig hajolt, mert épp a lábfejét masszírozta a krémmel. Nehéz volt nem nézni, tőlem ugyanis másfél méterre állt csupán.

Kisvártatva előkerült egy középkorú fickó is, aki a nőre szinte rá sem nézve maga is elkezdett átöltözni az utcai ruhájába. Mondanám, hogy a pasi eltakarta magát, de nem lenne igaz. A törölközője úgy-ahogy volt csak rajta, némi szárítkozás után már repült is le a fürdőnadrág és cserélt helyet az alsógatyával.

Na jó, biztosan valami front van, hogy ma ilyen kitárulkozók az osztrákok, én megyek is a gyerekemmel a kabinba - gondoltam. Mindenesetre érdekes élmény, meg is osztottam a látottakat a környezetemmel.

Aztán jött a hét második fele, mikor újra úszni vittem a csemetémet, s mit látok megint? Hát persze, minden sorban pucérkodó embereket.

De nem, ez már nem a front, ez itt kérem a kultúra része – esett le a dolog. Innen kezdve már azt is megláttam/észrevettem, hogy mennyire nincs testképzavaruk az itt élőknek. Míg nálunk egy teltebb nő már bikinit sem mer felvenni, addig itt a 130 kg-os csaj nem hogy bikinit hord, de az sem hozza zavarba, hogy látják mindenét öltözés közben.

Nem mondom, hogy nem zavar, mert de. Viszont nagyon imponál, hogy a test, mint olyan, ebben a népcsoportban olyan természetes dolog, ami mindenhol az kellene legyen. A gyermekem már több ízben mondta is, hogy engedjem el ezeket a frusztrációkat és én is öltözzek ott, de nekem ez nem megy. Még nem. Mi nem így szocializálódtunk. Nekünk nem magától értetődő ez a dolog. Ha ezen egyszer túl is lépek, azon most még nagyon nem tudok, hogy mindezt átéli a gyermekem is. Mert egyrészről nagyon szimpatikus és emberi, sőt, lehet, hogy igen jó alap ez az attitüd arra, hogy elfogadóbbak legyünk egymással. Másrészt meg zavar, hogy a kiskamaszom idegen férfiak és nők meztelenségét stíröli. Mert persze hogy kíváncsi, én sem bírom megállni, hogy ne pillantsak erre-arra. Sőt, van hogy kifejezett esztétikai élményem is akad, mert nem csak a kevésbé szépek állnak ki itt a rivaldafénybe. De ez sem segít a kusza érzéseim kitisztázásában. Úgy vélem, hogy az otthoni szűlő-gyermek viszonyban a meztelenkedés egy bizonyos pontig normális, de ez még nekem kicsit sok. Felmerül az a kérdés is, hogy akarom-e, hogy az ő kis meztelen testét nézzék mindenkorú férfiak és nők? Hát nem akarom! Főleg a sokasodó pedofilbotrányok miatt nem. S persze, tudom, szaunázni is meztelenül mennek az osztrákok és a németek, ezért nem is mentem közéjük eddig, volt döntési helyzetem. Itt az uszodában viszont úgy látom, hogy nincs. Itt ez a rend. Én elvonulhatok de látni fogok mást akkor is, ha az nekem nem tetszik. Pont.

Még szoknom kell ezt a szitut és nem tudom, hogy sikerül-e majd valaha is elfogadnom. Ha igen, megírom, mert az tuti, hogy érdekes és nagy élmény lesz. :-)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsomonolog.blog.hu/api/trackback/id/tr2914397196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2018.11.29. 00:14:33

A filmekben egy meztelen emberi test meg egyből 18+ karikás besorolásba rakja a műsort. Nagyon kusza ez, hogy mikor mit szabad, mi illik, mi helyes és mi nem.

picibalint 2018.11.29. 07:32:05

A meztelenség nem egyenlő a szexualitással. Nálunk ezt szándékosan összemossák, erre utal a 18 as karika is. A gyerekek egészséges fejlődésének jót tesz, ha lát igazi meztelen embereket, és nem csak a tv -ből szerzik az ilyen ismerteket. Nyilván eleinte új a helyzet nekik is, nekünk is felnőtteknek, ezért természetes, ha körülnézünk. De ez ha napi rutinná válik, akkor természetes lesz.

_z_ 2018.11.29. 07:47:12

Hat, nagyjabol en is ugyan ezt tapasztaltam, es ugyan igy vegyesek az erzeseim. Elmeletileg tök jo, hogy kevesbe prüden allnak hozza sajat magukhoz, gyakorlatilag engem megis zavar. Csak ket pelda az utobbi evekböl:
1. Hokiedzes, vegyes tarsasagban. Az öltözöben felnött ferfiak teljesen fesztelenül beszelgetnek egymassal egy szal f*szban fiatal lanyok elött. Rajtam kivül ez jol lathatoan mindenkit teljesen hidegen hagy... Hat nem tudom, en rohadt kinosan ereztem magam.
2. Szauna. Tudom, ez örök megrökönyödes egy magyarnak, hogy mashol meztelenül csinaljak, de akkor leirom sokadszorra is: koedukalt meztelen szaunazas nekem nem jön be. Ha ronda nö (bocs, ha ez nem teljesen pc) van ott, akkor azert nem, mert taszit a latvany. Ha szep nö, akkor meg az zavar, hogy nagyon megneznem, de tisztaban vagyok vele, hogy ez hatalmas illetlenseg lenne, ugyhogy nem nezek oda. De egyreszt ez az ambivalens erzes kellemetlen beslö feszültseget okoz (nagyon nezenem, de nagyon nem szabad), masreszt mivel a legkisebb eselyet sem adom meg annak, hogy bunkonak/perverznek gondoljanak, ezert annyira nagyon nem nezek oda, hogy belefajdul a nyakam...

kun andras 2018.11.29. 09:06:25

Hiszed vagy nem, nem azért járnak a szaunába, hogy egymást bámulják. Ez persze nem jelenti azt, hogy vakok lennének.
Ez a normális, vagy az, ahol tömegek kíváncsiak egy "valóság show-ra" ? Húúú, láttad? Levetkőzött, húúúú...helikopterezett a farkával... húúúú

.snɯıɹd snɔlns 2018.11.29. 09:51:38

na igen...
ha az utcán tolod le a gatyád akkor hadjárat indul a "mutogatós szatír" ellen, bekerülsz az összes tv-híradóba.
"jááááj, hogy merjem így iskolába engedni a gyerekem..."
ha a szaunában lógatod a pöcsöd idegen nők, gyerekek előtt 2 négyzetméteren belül, az kulturált szórakozás....

petyuska74 2018.11.29. 10:04:56

Sajna sok mindent rosszul látsz...
Nem tudsz túllépni a saját rossz "szocializálódás"-odon.
Gyermeked nem mások meztelenségét stíröli, nem méregeti a másikat, egyszerűen nem néz mellé. A fenti rossz szocializációból adódik, hogy ezt gondolod róla(uk).
Pont te vagy az, aki ugyancsak ebből adódóan stírölöd a másikat, és értékeled külsőjüket.
Gyermekeid véleményéből adódóan, úgy gondolom (feltételezem), hogy elég idősek ahhoz, hogy saját kialakult véleményük legyen a kérdésről. Saját értékrendjük kifejlődésében épp te szabsz nekik gátat (véleményem szerint rosszul teszed). Ők -úgy néz ki- elég idősek ahhoz is, hogy eldöntsék, mások előtt öltöznek-e vagy sem.
Te szégyelled meztelenségedet, tehát neked van "testképzavarod". Még akkor is, ha ennek a szónak más a jelentése, mint amire te használod.
A sorokkal nem bántani szerettelek volna, remélem nem is úgy értékeled, csak egy másik nézőpontra szerettem volna rávilágítani.

regicipo 2018.11.29. 10:21:12

Ez egyszerű prüdéria. Miért kellene eltakarnunk a testünket? Engem abszolút nem zavar, ha valaki meztelenül lát. Szerintem ez természetes. Mindenkinek van teste, ha eltakarjuk, ha nem. A ruha alatt mindenki meztelen. Ha nem tetszik, nem kell nézni.

A magam részéről nem szoktam meztelenre vetkőzni olyan helyeken, ahol ez nem szokás. Azért, mert nem akarom kellemetlen helyzetbe hozni a blog írójához hasonlókat. De tök megértem azt is, aki ezzel nem törődik. Azért kellene takargatnia magát, mert mások szerint az nem helyénvaló? Ezt fordítva nézve vicces lenne, ha azért kellene neki is meztelenül lennie, mert mások szerint az van rendben.

2018.11.29. 10:23:44

Ha az szexuális zaklatás - főleg a #meetoo óta - hogy kéretlen ajánlatokat tesznek egy nőnek, akkor az miért nem az, ha valakinek akarata ellenére, kéretlenül az arca elé tolják a nemi szerveiket mások? Azt meg el kell felejteni, hogy egy meztelen testet lehet "semlegesen" nézni, meg hogy ez természetes Ha az lenne, nyáron a 30 fokban mindenki meztelenül sétafikálna az utcán. Az a szó megvan még valakinek, hogy szemérmesség?

horvathviteztamas 2018.11.29. 10:26:25

Nincs testkép zavaruk az ott élőknek? Óriási tévedésben vannak akik azt gondolják, hogy ha leszarják a kinézetüket és annyi zsírt cipelnek magukon, mint egy fóka vagy annyi izom sincs rajtuk, mint egy hatéves gyereken, az normális...Francokat, pontosan ez a testkép zavar... Ne szajkozzák már, hogy jó dolog kövérnek és izomtalannak lenni. Magukat és mindenkit átvernek...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.11.29. 11:12:56

Valalta. Tengerparti nudista/naturista kemping.
Próbáljátok ki!

.snɯıɹd snɔlns 2018.11.29. 12:25:24

@TanNé:
feltaláltad a melegvizet?
nincs ezzel semmi baj, oda járnak a zehetős mutogatós bácsik-nénik.
a csórók meg az utcára, de őket meg elviszik a rendőrök.

Gerardus A. Lodewijk 2018.11.29. 15:33:15

Még mindig azt gondolom, hogy ha valakit egy látvány zavarba hoz, felkavar, megráz, akkor a hiba nem feltétlenül a látványban van, és (extrém eseteket kivéve) ne a látványnak kelljen letakarnia magát; a szemlélőnek igenis szabadságában áll máshová nézni. És ez szerintem a másodlagos nemi jellegeinkre is vonatkozik, mert különben muszáj lesz pl. a burkaviselést kötelezővé tenni.

morph on deer 2018.11.29. 18:30:04

@® snɯıɹd snɔlns.:
”ha az utcán tolod le a gatyád akkor... ”

... tahó vagy.

Te mit nem értesz?
Adott környezetben,- ahol elfogadott és szokásos, adott célból, azaz az úszáshoz szükséges ruházat utcaira váltása és vice versa, - megteheted, mert mindenki ismeri az indokát, és ott annak veszi, ami.

Ha az utcán tolod le a gatyád, akkor azt nyilván teljesen más célból teszed, és ez a cél ott és akkor nem kívánatos.

Ahogycén látom, az biztos, hogy az a gyerek, aki természetesen viszonyul a meztelenséghez, jóval kissebb eséllyel válik perverz, vagy éppen hisztérikusan prűd felnőtté.

Ha van lehetőséged, a nudista strand egy elég jó terület a kisérletezésre. Amíg zavar, addig hason fekve nnapozhatsz, stb, de igérem, hogy egy óra múlva már meg sem fordul a fejedben, hogy jé, itt mindenki meztelen, mert természetes lesz. Aztán rájössz, hogy sokkal szabadabb lettél, mint egy órával korábban!

.snɯıɹd snɔlns 2018.11.29. 20:06:13

@morph on deer:
ahogy elnézem te sem vagy a a tudós klub rendes tagja...
térdel-szopik-pucsít-nyeli-hálás!
tahó az anyád, ha már a szintedhez igazodom.

.snɯıɹd snɔlns 2018.11.29. 20:20:47

@morph on deer:
valszleg szövegértési problemáid vannak!
a posztban NEM körper frei (nudista strandról) volt szó te marha állat!

keszthelyen egy szálloda szaunájában két kislányommal voltunk amikor bejött übermensch német ráncos pina meg a pasija. nem zavarta őket, hogy mindenki fürdőruhában van és gyerekek is vannak bent.

miért nekem kellett a gyerekeknek magyarázkodnom, hogy miért meztelen a bácsi meg a néni?!

ubermeister 2018.11.29. 20:40:00

A fürdőruhás szaunázás az igénytelen bunkók világa, kb. olyan mint szaros gumicsizmában menni az operába. Nem is vagyok hajlandó bemenni olyan szaunába ahova beengednek fürdőruhában.

illiberális 2018.11.29. 20:52:32

Szaunázni én is fürdőruha nélkül szoktam és nem azért mert szeretem magam mutogatni (50 év felett kis sörhassal nyilván nem is vagyok egy kellemes és vonzó látvány a hölgyeknek) hanem azért mert kifejezetten zavar ha rámsül a vizes fürdőnadrág. Szerencsére Magyarországon is egyre több olyan hely van ahol ez lehetséges. Ausztriában szoktam rá (imádok síelni télen ha van időm meg pénzem akkor a sípályán vagyok) eleinte engem is zavarba hozott a meztelenkedés de aztán hozzászoktam ma már az zavar ha fürdőnadrágban kell beülnöm a szaunába. A csinos hölgyeket fürdőruhában meg fürdőruha nélkül is megnézem nyilván nem csorgó nyállal bámulom őket hanem diszkréten. Nálunk már gyerekkorban belénk nevelik a prüdériát a németek meg osztrákok erről másképp gondolkodnak ott van olyan szauna ahová a 10-12 éves gyermekeket is beengedik (nyilván őket is szigorúan csak ruhátlanul de csak szülőkkel együtt) hozzászoknak a meztelen test látványához nem zavarja őket. Ezért aztán ha felnőnek teljesen természetesnek tartják hogy levetkőznek pucérra mások előtt nem szégyellik magukat. Akinek ez nem tetszik az ne járjon szaunába, illetve vannak olyan helyek még Ausztriában is ahol külön van férfiaknak és nőknek is szauna. Mondjuk azt hogy az öltözőben miért nem mennek be Ausztriában egyesek az üresen álló kabinokba azt én se igazán értem kényelmi szempontokból is jobb ott átöltözni.

.snɯıɹd snɔlns 2018.11.29. 21:38:39

na, megjöttek az újgazdag neres sznobok akiknek nincs pénzük tiszta fürdőruhára.

kkn 2018.11.29. 23:52:25

@® snɯıɹd snɔlns.: Azért, mert a gyerekeidet is prűdségre neveled, és így ők is ebben a judeo-katolicista alapú a meztelen tabu, de a tudás bűn, és a bűn előtt mégis meztelenek voltunk skizofréniában nőnek fel. Ha természetesnek vennék az emberi testet, nem kérdezősködnének. De így igen, és ők is a meztelen = szex , és így minden lengén öltözöttre beizguló érett emberré válnak.

ételizésítő 2018.11.30. 01:27:03

"A legtöbb uszoda öltözője koedukált, ami annyiban árnyalt, hogy az öltözőszekrényes sor végén általában megtalálható egy zárható öltözőkabin is."
Mondjuk egy csomó ilyen van Pesten is, szekrények + öltözőkabin, igaz, itt nem folyik oktatás, hogy koEDUKÁLT legyen, mert az edukált azt jelenti, hogy ott oktatás folyik. A koedukált azt, hogy fiúkat és lányokat is együtt oktatnak.

@picibalint:
Ebben a szaunában valamiféle oktatási is zajlik?
Mert a koedukált szó edukált része azt jelenti.

@® snɯıɹd snɔlns.:
A szauna nem szórakozás.

@regicipo:
És mi van azzal, aki a ruha alatt is fel van öltözve?

@HozzászóláSoma Következő:
Ebben van valami.

@morph on deer:
Pedig igaza van.
Mondom ezt úgy, hogy egyébként vagy 35 éve nudista vagyok. Csak hát az olyan helyeken mindenki az, tudja, hogy mire számíthat, egy átlag uszoda öltözőjében meg nem.

@illiberális:
Ezt tudja meg Orbán 1gecigány Viktor, azonnal megvonja a fizetésed....
Egyébként meg nem sül rád, 100 fokot még bírnak a fürdőruhák, annál több meg hazai szaunákban nincs, szélsőséges orosz ökröknél néha igen. De mehetsz férfinapokon a Rudasba.
A nyilvános vegyes szaunák egy része a finneknél is ruhás, pedig a szaunát ők találták ki, és persze családdal-barátokkal otthon (akinek van) vagy x időre kibérelt szaunában természetes, hogy meztelenek.

.snɯıɹd snɔlns 2018.11.30. 15:37:38

@kkn:
az iszlámot ne hagyd ki, ha már csak vallásban tudsz gondolkodni!

(pogány vagyok!)

akkor ezexerint az iskola előtt péniszt mutogató is a tudást szolgálja ami nem bűn...
de akkor miért büntetik?
süti beállítások módosítása