Belső monológ

Belső monológ

Miért éppen Ausztria?

44 vidám perc a baleseti ügyeleten.

2018. augusztus 18. - belsomonolog

korhazi_automata.jpg

Azon a napon költöztünk ki. Sok hónap előkészület után megléptük, kint vagyunk. Igen, mi is. Kérdezték sokan, hogy na de Ti miért? Hiszen nektek itthon is jó - mondták a barátok, ismerősök, kedves családtagok! Igen, valóban megéltünk, utazni is volt pénz, a gyerek is kapott új dolgokat, anyagiak terén alapvetően valóban nem volt panasz. De a pénz nem minden: kell, hogy érezd a nyugalmat, a békét, a kiszámíthatóságot, a jövőt. Mondhatnánk, hogy ezek nagy szavak. Addig azok, míg szembe nem jön alig 300 km-rel arrébb a következő kis szitu.

Mint mondtam, aznap költöztünk. Nagy volt a hajcihő, pakoltuk a bérleménybe az otthonról hozott életünk tárgyait. A lelkünk nehezebb dió, annak áthozatala még egy kis ideig eltart majd, ez tény.

Ahogy az is, hogy a nagy pakolásban a pince legalsó, a többitől eltérő méretű lépcsőjén három zsákkal a kezemben leestem, aminek a jobb bokám látta a kárát. (Ezotériában erős olvasóim most biztosan egyből megállapítják, hogy a jobb láb a jövőtől való félelem - s én ezzel nem is akarnék vitatkozni, bizonyosan van benne valami. A szép, új világot is meg kell szokni.)

Az eset kora délután történt, estére azonban már látszott, hogy egy kicsit komolyabb a baj, így megnéztük, hogy hol a legközelebbi kórház. Olyan 21:30 körül érkeztünk, a betegfelvevő bácsi az Európai egészségkártyámra magyar nyelven is kitölthető regisztrációs iratot adott, majd begépelte a kapott adatokat és elküldött a nyolcas ajtóhoz. 

Tény, hogy nem voltak sokan, de olyan jó 5 perc után behívtak. Nem várattak csak azért meg nincs kint tömeg.  A doki nagyon akkurátusan megnézte  a lábam, forgatta, húzta, nézegette, majd elküldött röntgenre. Nem, az nem lehet, hogy csak úgy átsétáljak a ki tudja mi van lábammal a túloldalra: a nővérke hozott egy tolókocsit és abban kerültem az röntgen feliratú ajtó elé. Kb. 3 perc várakozás után a vizsgálat maga olyan 4 percet vett igénybe. Tolókocsival vissza az orvoshoz, az ajtó előtt újabb 3 perc, majd behívott és elmondta, hogy mit lát a képen.

Úgy ítélte meg, hogy erre gipsz kell, így át is gurítottak a szomszédos szobába, ahol a gipszelő azonnal meg is kezdte a munkát. Közben a doki is bejött és váltottak pár szót a lábamról. Furcsa érzés volt, hogy az orvos és a gipszelő is kedves, már-már humoros volt - velünk is -, annak ellenére, hogy ekkor már elmúlt este tíz óra.

A gipszelés után bejött egy szintén nagyon kedves hölgy, aki elmondta, hogy most egy trombózis elleni injekciót ad a combomba, a dokitól kapok majd egy receptet, amit ha kiváltottam, a többi gipszes napra majd magamnak kell beadnom a szurikat.

Ezzel egyidejűleg megkérdezte a hölgy, hogy van-e mankóm? Mondtam, hogy nincs. Ok, akkor ő hoz, mondta, majd elment, s egy perc múlva egy pár jó kis könyökmankóval tért vissza. Ez ugyan nem ingyenes - mondta, itt ez a csekk, 5 napon belül legyek kedves kifizetni. (Otthon ez úgy zajlana, hogy szerezzek be egyet, jó esetben adna hozzá receptet. A kórházban pedig úgy adták oda a vadi zsír mankókat a magyarnak, hogy elhitték, be fogja fizeti a 25 Eurós csekket.)

Na jó, kész a gipsz, mi a következő lépés? Lehet menni, nem igaz? Hát nem. A gipszelést követően az orvos egy újabb röntgent kért, meg akarta nézni, hogy így már jól tart-e a bokám? Vagyis irány a röntgen újra. A korábbi hölgy megint vagy 2 percet váratott s kb ennyi idő alatt le is fotózta az immár gipszelt lábam.

Újra vissza a nyolcas szoba elé, ahol hitetlenkedve ültünk, hogy ennyi dolog történik velem ennyi idő alatt, majd már be is szólítottak. 

Az orvos elmondta, hogy minden ok, egy hétig marad rajtam a gipsz, utána vár vissza kontrollra. Adott még egy recepted a szuriról és egy doboz gyulladáscsökkentőről.

Az egész művelet a Grüss Gott-tól az Auf Wiedersehen-ig 44 percig tartott.

Csak még egyszer, mi is történt ennyi idő - 44 perc - alatt?

  • Bejelentkezés a pultnál magyarként Európai egészségkártyával 
  • Konzultáció az orvossal 1.
  • Röntgen 1.
  • Konzultáció az orvossal 2.
  • Gipsz a lábra
  • Injekció a combba
  • Mankó megkapása
  • Csekk átvétele
  • Konzultáció az orvossal 3.
  • Röntgen 2.
  • Konzultáció az orvossal 4.
  • Receptek és lelet átvétele
  • Viszlát!

Egy hét múlva a kontroll kicsit tovább tartott, olyan 65 perc lehetett mindennel együtt., mert vagy negyvenen vártunk a sorunkra DE! Az 5 hétig hordandó bokavédőt szintén ott kaptam meg, nem küldtek szanaszét beszerezni. 

Nem akarok rossz fej lenni, de tud-e nekem bárki Magyarországon mutatni egy olyan állami kórházat, ahol ügyletben ennyi ellátással 44 perc alatt elkészülök úgy, hogy nem kell jattolnom? 

Aznap költöztünk. Azt gondolom, hogy a legjobb döntés volt. S az ilyen szitukkal a lelkünk is könnyebben alkalmazkodik majd a változáshoz.

A csatolt fotó a kórház folyosói automatájáról készült. Ez már tényleg no comment!

A bejegyzés trackback címe:

https://belsomonolog.blog.hu/api/trackback/id/tr2014189099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teéjesenmindegy 2018.08.20. 01:23:43

Ne aggódj, ha aznap van egy rendes baleset az autópályán, akkor ott is vártál volna órákat. Pont mint itthon, pont mint ausztráliában.
indavideo.hu/video/A_varakozas_ne_legyen_veszhelyzet

Hórukk 2018.08.20. 02:24:47

@teéjesenmindegy: Komolyabb balesetnél telefonon keresztül hívnak be még orvosokat. Mo-on nem kell tömegbaleset ahhoz, hogy órákat várj.

livibaba 2018.08.20. 07:12:18

A cikk teljesen rendben van. De engem az gondolkoztatott el, hogy vajon mit lehet csinálni az ügyeleten a /gondolom/ nyers tojással??/Ha már fel lettünk szólítva, hogy nézzük meg az automatáról készült felvételt.../

mindenannyi 2018.08.20. 07:19:04

Ez most szíven ütött.
Ugyanis néhány héttel ezelőtt volt szerencsém kb. 14 órát várakozni egy sürgősségi osztályon úgy, hogy a végén el sem láttak.

Shish Yakoo 2018.08.20. 07:57:01

@mindenannyi: Ez velem is előfordult, de 14 óra helyett csak 6-7 órát kellett várnom. Azt viszont többször is, a kontrollok során. Azóta már máshol élek, ahol nincs ilyesmi.

_z_ 2018.08.20. 08:12:27

@livibaba: Nem akarok okoskodni, de valoszinüleg fött tojas. Ausztriaban ilyet is kapni a boltban, nem csak nyerset.
Egyebkent igen, Ausztiraban mas a korhazi ellatas. A kissebbik fiam mar itt született, a szüleszeten volt 5-6 szoba (1 agyas), es az orvos, plussz 2-4 növerre jutott evi 400 szüles... Nincsenek különösebben leterhelve, gondolom meg is fizetik öket, ugyhogy mindenki kedves es mosolygos, mindig. De azert ehhez hozzatartozik az is, hogy korhazban napidijat kell fizetni a TB mellett.

livibaba 2018.08.20. 08:46:12

@_z_: igen, én is a főtt tojásra gondoltam, csak hihetetlen volt ez a gondoskodás a páciensekről, mikor nálunk egy országos hatáskörű egyetemi klinika folyosóján a szendvicsautomatát szerdán töltik fel, csütörtökön már alig van benne valami, de várni kell egy hetet az újabb adagra. A sürgősségi és egyéb egészségügyi ellátási problémát pedig majd az új eü miniszter meg fogja oldani................

KissGecihuszár 2018.08.20. 09:50:20

Témába vág: javaslom minden ÉRTELMES, GONDOLKODNI tudó és azt NEM FELFÜGGESZTŐ embernek, hogy olvassa el a Hegymenet című, szerintem remekbeszabott könyvet, melyben a 23 epizódból, melynek mindegyikét 1-1 nagytudású, szakmailag megkérdőjelezhetetlen ember írt, szóval abból az egyik a hazai EÜ állapotairól, a tök felesleges 160 kórházról, a finanszírozás mibenlétéről és még számos egyéb abszolút kézenfekvő egzakt összefüggésről ír.

teac 2018.08.20. 11:11:09

@teéjesenmindegy: Hogy te mekkora egy okor vagy !

bmc30 2018.08.20. 11:17:44

@teéjesenmindegy: csatlakozva és egyetértve az előttem szólóval, csak érdeklődésképpen: melyik magyar kórházban van mindennapos autópálya baleseti ügyelet ? És akkor a honvédban , vagy bármelyikben miért kell akut hasnyálmirigy gyulladással 8 órát feküdni a folyosón csak a felvételre várva ?

midnightcoder2 2018.08.20. 11:26:53

Én pár éve voltam utoljára sürgősségin, az úgy két óra alatt lement, más kérdés hogy utána bennfogtak a kórházban. A sorban állók között kissé felülreprezentáltnak tűntek a nem az idén lebarnultak, akik ránézésre eléggé vakkomondor pozitívnak tűnő sérülésekkel érkeztek, és nem annyira az ország top TB befizetőinek néztek ki. Szóval, azon túl, hogy a sógoroknál nyilván több pénz van erre (is), nálunk vannak más, a helyzetet nehezítő tényezők is.

Zsuzsi25 2018.08.20. 12:17:11

Magyarorszégon sok a potyautas a rendszerben. Kint ez nincs. Ha nem fizetsz, nem kapsz ellátást

TamásD 2018.08.20. 12:42:22

Nyilván van igazság meg különbség, de... azért úgy könnyű, hogy ha te vagy egyedül a rendelőben (mert a fenti mindent rögtön azonnalból ez jött le). Ez gondolom egy kisváros ügyelete volt, ne a Honvéd kórházhoz hasonlítsátok.

gyéef 2018.08.20. 13:01:40

Sokadjára is el kell magyarázni: amíg tīzmillióból csak hårommillióan fizetik az egėszségügyet, a többiek meg meg csak óbégatnak hogy miėrt nincs pėnz semmire, addig ne vårjatok idehaza mást.

Zsuzsi25 2018.08.20. 13:25:19

@gyéef: Igy-igy! Én ugy kibasznám a nem fizetöket mint a huzat! Aki nem dolgozik ne is egyék! Ez az eü ellátásra is igaz! Ha megdöglik, hát megdöglik. Egyel kevesebbet kell eltartani az adofizetök pénzéböl

zenitó 2018.08.20. 13:36:15

@gyéef: Sőt,ha ezeket az arányokat nézzük, akkor még erején felül is teljesít az egészségügy.

KissGecihuszár 2018.08.20. 13:38:25

@Zsuzsi25: Sajnos, itt nemcsak a potyautasok miatt olyan az EÜ, amilyen, hanem azért, mert több 100 MRD már a full és a sfélig-meddig "számlaképes" magán EÜ szférában landol... Itt elsősorban a több biztosítós rendszer lenne képes kezelni a bajokatés persze az, hogy valamennyit MINDENKI csengessen.

zenitó 2018.08.20. 13:38:54

De egyébként ez is egyszerű matematika.
Keleti bérből vont járulékból soha nem lesz nyugati színvonalú ellátás.

2018.08.20. 14:58:56

Negyvenezer (!!!) szlovák nővér és ápoló dolgozik az osztrák egészségügyben.

Ha ezek egyik napról a másikra hazamennének, mindjárt nem lenne ilyen derűs a cikk.

Több pénzből könnyebb jobb rendszert csinálni.

JohnDoeTheReal 2018.08.20. 16:03:14

Ugyanilyen sztorikat mesél a számtalan afrikai menekült az otthonmaradottaknak. Ha továbbmennél Svájcba, tán mégjobban járnál! Mi biztosan.

JohnDoeTheReal 2018.08.20. 16:12:17

Gondolom, majd a távoli jövőben, mikor már itt is jó lesz (, mert valaki mások sokat dolgoztak érte), hazaköltöznél és elvárnád a világlátott magyarnak kijáró tiszteletet. Kicsit még királykodnál is az osztrák nyugdíjadból. Nem akarlak elkeseríteni: te már akkor sem voltál magyar, amikor itt laktál.

valaki2011 2018.08.20. 16:18:36

Megint agyonajnározzuk a sokkal gazdagabb országot. Aki a hánorú után Marshall segélyből épült újjá és nem voltak 56-os romok sem. Ja, és ne feledkezzünk el a háború előtt elrekvirált zsidó vagyonokból történő állami gazdagodásról sem.
Budapesten nem a legközelebbi kórházat keresem fel, hanem az egy-két ügyeletet. Ahol egyébként sok olyan ember is várakozik, akinek nem ott kellene az ellátás, de kényelemből vagy általa választott kórházba fekvésből várakozik ott órákat és utána sír.
Ha valaki végre komolyan venné, hogy feltárja az egészségügy pazarlasát, akkor több pénz jutna a sürgősségi ellátásra is. De hát ez nagyon megterhelő munka és hozzáértő szakemberek is kellenének, nemcsak jó katonák.

PappZ 12 2018.08.20. 16:47:00

Londonban dolgozom, es egy hetfoi napon kiderult, hogy koponya-CT-t kell csinaltatnom. Mondtak, hogy majd hivnak, ha van idopont. Meg aznap hivtak, hogy egy masik korhazba kene befaradnom masnap reggel 9:30-ra (St. Thomas)
9:26-kor megjelentem a recepcion, eliranyitottak a CT osztalyra, ott egy masik recepcion kitoltottem egy urlapot (a hogyletermrol, allergiakrol, stb kerdeztek), majd egy alkalmazott atkisert a CT szoba ele. Kijott egy doki, befektetett a gepbe, megcsinaltak a felvetelt, majd szepen elkoszontek. Az eredmenyeket kikuldtek a lakcimemre (meg a megrendelo orvosnak). 9:39-kor tavoztam ki a korhaz kapujan. 13 perc. Nem surgos eset. Normal NHS (TB) ellatas. Magyarorszagon ez hogy szokott lenni?

JohnDoeTheReal 2018.08.20. 17:13:44

@PappZ 12: Kb. egy éve küldött el az SZTKs orr-fül-gégész koponya MRre fülzúgás okán! Telefonon kértem időpontot (Uzsoki), egy hét múlvára kaptam. Pontos voltam. Öt perc papírmunka. Tiszta, modern rendelő, kedves személyzet. Fél óra vizsgálat. Eredmény pár nap múlva. Ugyanakkor nem vitatom, hogy vannak nagyon túlterhelt helyek (pl. Kékgolyó CT).

A tudomány sosem téved! 2018.08.20. 18:36:04

Az igaz, hogy Ausztriában még a szar is finom?
Azt eszik a magyarok a kolbászból készült kerítés mellett.
Olvastam az igazmondo index címlapján. Miért hazdunának?

Uni1002 2018.08.20. 19:36:43

Ezzel szemben, a hugomat magyar korházban 2emeletet sétáltatták darabokra tört bokával a röngenig, és vissza. A lift rossz volt. A kontrolnál azonnal elzavarták egy 200 méterre levő elsőemeleti rendelőbe, mert most ők az illetékesek. Sikerült átkísérnem, többször összeesett, de a többi beteg segített...

lobster thermidor 2018.08.20. 20:12:08

@valaki2011:
Az EU -tól a csatlakozás óta eddig 14.000 milliárd eurót kapott Magyarország, ez az összeg bőven felér egy Marshall segéllyel. Róna Péter 10 pontos kérdése az, hogy vajon hova lett az a tengernyi pénz, mert szinte semmi nem látszik belőle néhány ezer négyzetméter beton térburkolaton, és pár üresen tátongó stadionon kívül. Neked biztosan erre is van valamilyen okos válaszod.

lobster thermidor 2018.08.20. 20:13:39

@lobster thermidor:
Pontosabban 14.000 milliárd forintnyi eurót.

eßemfaßom meg áll 2018.08.20. 20:34:34

@lobster thermidor: "mert szinte semmi nem látszik belőle néhány ezer négyzetméter beton térburkolaton, és pár üresen tátongó stadionon kívül"

Itt az ideje szemüveget vásárolnod. Vagy kihúzni a fejed a seggedből.

Sir Galahad 2018.08.20. 20:36:39

egyszerű a megfejtés: ott nincs annyi potyautas a rendszerben, ráadásul ott osztrák jövedelemből vonják a járulékokat. Így azért - lássuk be - könnyebb színvonalas egészségügyi rendszert fenntartani.

midnightcoder2 2018.08.20. 21:32:31

@lobster thermidor: Nem mindegy mikor kapták. Ma picit nehezebb dolga van annak aki Európában növekedni akar mint amikor a Marshall segélyt osztogatták.

seol 2018.08.20. 21:48:37

@Sir Galahad:

Érdekes, azt kifelejtetted, hogy a kb. másfélszer akkora GDP-jük ~11%-át költik egészségügyre, nem
~7%-ot, mint Nernia. Plusz a posztból is kiderül, hogy sok olyan tényezőtől is jobb az ottani egészségügy, amelyeknek semmi közük a pénzforrásokhoz.
De nyugi, tudjuk, hogy azért küldtek, hogy maszatolj kicsit, ne görcsölj nagyon azon, mit tudnál még mellébeszélni. ;-)

seol 2018.08.20. 21:52:51

@midnightcoder2:

Bizony, a mindenkimások mindig a JÓ pillanatban kapnak segíŧséget, Magyarország sajnos valahogy mindig a ROSSZ pillanatban.
Annak, hogy a Kedves Vezető és a haverjai ellopják a támogatások nagy részét, a maradékot meg kidobják az ablakon, semmi (de SEMMI!) köze a dologhoz -- a tudjukkik egyszerűen rosszkor küldik a pénzhegyeket. Szerintem direkt.

Májkül 2018.08.20. 23:45:30

@JohnDoeTheReal:
Te vagy az élő magyarázata annak, hogy sok értelmes, tanult ember miért hagyja el az országot . Pont az ilyen agyatlanokból nem kérnek, akik annyira nagy magyarnak tartják magukat, hogy ők akarják megmondani másokról, hogy ki a magyar és ki nem, de azért magyar profil nevet már nem tudnak találni maguknak.

JFK-alapítótag 2018.08.21. 00:11:11

@Zsuzsi25: Ez érvényes a gyerekeidre, ha vannak és az idős szüleidre is?

JFK-alapítótag 2018.08.21. 00:13:00

@Zsuzsi25:
"Én ugy kibasznám a nem fizetöket mint a huzat! Aki nem dolgozik ne is egyék! Ez az eü ellátásra is igaz! Ha megdöglik, hát megdöglik. Egyel kevesebbet kell eltartani az adofizetök pénzéböl"

Ez érvényes a gyerekeidre, ha vannak és az idős szüleidre is?

Leooo 2018.08.21. 01:21:36

@eßemfaßom meg áll: Hiába no, tahónak születni kell, kinevezni nem lehet! 'Drága' sakktáblai A2, ha éppen a fekete (sötét) bábú jut oda...

BaGabi 2018.08.21. 03:29:23

Közben pedig a sok fideszgeci tahó baromállat szerint itt nálunk minden rendben van.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.08.21. 05:51:12

A tökéletes nyugaton még a galambok is jóreggeltel köszöntik a betegeket... de őt még az állatkerti oroszlán is olyan jó, hogy vegetáriánus lett.

Bezzeg a mucsaputyini keleten éppen most vezetik be a rabszolgaságot.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.08.21. 05:52:47

@lobster thermidor:

"Róna Péter 10 pontos kérdése"

Róna tudja a választ: az említett összeg 5-szörösét vitte ki a nyugat az országból.

Róna demagóg, mert ezt ő is tudja, de úgy tesz, mintha nem tudná.

Zsuzsi25 2018.08.21. 07:08:48

@JFK-alapítótag: Nyilván a gyerekeim uzán megfizetem. Ahogybaz idös szüleim után is. Báe tök alap, hogy aki ledolgozott egy életet, tisztességesen, annak olcsobban járjon! - Illetve következö másik csoport a sulyosan beteg. De szociális alapon senkinek nem szabadna járnia. Aki ma Magyarországon nem talál munkát, az annyit is ér

bontottcsirke 2018.08.21. 08:11:56

@Zsuzsi25: Így-így! De ne is tűnjön fel, hogy nem attól szar az egész, hogy kispista nem fizeti, mert mondjuk nyugdíjas, a Klárika meg még tanul, hanem mert a politikának nem érdeke a változás.

JFK-alapítótag 2018.08.21. 08:57:37

@Zsuzsi25:
"Nyilván a gyerekeim uzán megfizetem. Ahogybaz idös szüleim után is. Báe tök alap, hogy aki ledolgozott egy életet, tisztességesen, annak olcsobban járjon! - Illetve következö másik csoport a sulyosan beteg. De szociális alapon senkinek nem szabadna járnia. Aki ma Magyarországon nem talál munkát, az annyit is ér"

A témához tök hülye vagy ráadásul hazudós is. Az inaktív népesség nem fizet járulékot.
Pl te sem, ha táppénzen vagy!

És mond aranyom a lágerek nyitását mikorra tervezitek?

Sajnálatos módon csak most néztem utánna a "munkásságodnak". Ennek köszönhető, hogy egy kérdéssel akartalak a normalitás világába visszavezetni, és így megsértettem egy alapelvemet:

fasisztákkal nem állok szóba!

Sir Galahad 2018.08.21. 09:44:42

@seol: Bocs, melyik az a tényező, amelyik nem pénz függvénye?

bpapa · olvassbele.com 2018.08.21. 14:56:14

Kedves belsomonolog, minden szép és jó, de vagy nehezebb ügy, vagy keményebb dió. Nehéz dió is van, de az nem dió, hanem kisméretű ágyúgolyó a 18. századból.

gabest1 2018.08.21. 23:28:20

Aki rácsodálkozik, hogy gipsz után még egy röntgen, az még nem törte el a csontját sose. Jánosban is pont ez zajlott volna le. Mankót nem tudom, de tolószék van.
süti beállítások módosítása